Domotica revisited

Een jaar of tien geleden heb ik eens een poging gedaan om de kosten voor alarmering in ouderenwoningen omlaag te krijgen. De bestaande kosten bedroegen toen ongeveer 16 Euro per woning per maand, via een centrale aanbesteding waren die tot zo'n 7 Euro per maand terug te brengen. Mét 24-uurs alarmopvolging wel te verstaan.

Lesje AWBZ (WMO)

De reden voor dit initiatief was dat er vaak hoge bedragen geïnvesteerd worden om woningen geschikt te maken voor ouderen, maar er geen voorzieningen worden aangebracht om te kunnen communiceren bij een val in de woning of iets dergelijks. Ik vond dat de mogelijkheid om in noodgevallen te kunnen communiceren standaard in een ouderenwoning hoort. Natuurlijk had ik ongelijk. Voor een alarmeringssysteem is een indicatie nodig, waarna de prijs onbelangrijk is voor de cliënt (daarom was die dus zo hoog). Een indicatie krijg je pas als je wat hebt dat nooit meer over gaat, dus willen ouderen niet gezien worden met een alarm. En dus is het wachten op een calamiteit.

En toen kwam Google (Apple, Samsung)

De giganten op het gebied van mobiele communicatie hebben zich nu in concurrentie op 'home security' gestort, en mensen, daar gaan we wat van merken. Iedereen is nou zo'n beetje aan de smartphone en aan de tablet, en om de omzet aan de gang te houden is nu de 'internet of things' aan de beurt. Allerlei apparaten, maar ook deuren, verlichting en installaties zijn straks onderling verbonden en gaan met z'n allen het net op.

Google heeft in januari voor 3,2 miljard het bedrijf Nest Labs overgenomen. Die maken thermostaten en rookalarmen die verbonden zijn met internet. Leuk voor iedereen maar zeker ook voor mantelzorgers die daarmee kunnen checken of alles OK is. Samsung brengt een hele lijn van 'smart home' apparaten uit, van koelkasten tot wasmachines en TV's. Te bedienen met je smartphone en je smartwatch. Als ik thuis ben heb ik dat niet nodig, druk ik wel op de knop van het apparaat. Maar als ik vergeetachtig wordt is het misschien wel goed als een zoon of dochter kan zien dat om vijf uur 's nachts de TV aan staat. Apple tenslotte maakt op dit moment een nieuw software platform gereed waarmee je op afstand de lichten, alarmsystemen en huishoudelijke apparaten kunt bedienen. En je kunt veel over Apple zeggen, maar in elk geval zal het bedieningsgemak, de ergonomie van software en hardware dik in orde zijn.

Tools voor mantelzorg

Ik kan me voorstellen dat we nog wel één en ander aan apps nodig hebben om als hulpverlener of mantelzorger onze rol goed te kunnen vervullen. Bijvoorbeeld een grote virtuele knop op het aanraakscherm waarmee onmiddellijk zoon, dochter of - daarna - de 24-uursdienst op het scherm verschijnt. Nog mooier is op de smartwatch want die kun je niet buiten bereik op tafel laten liggen. En in hemelsnaam, niet via een indicatie en niet met een vergoeding via de WMO. Want dan vallen er weer mensen buiten de boot en die liggen daar dan, zonder communicatiemogelijkheden.

We geven oma een prachtig horloge cadeau. En we houden op afstand de belangrijkste functies in de gaten, zodat ze zelfstandig kan blijven en zich veilig voelt. Lang leve de vooruitgang.